Debatre té conseqüències penals

«Por todo ello, no puede sino concluirse que el Parlamento de Cataluña ha vuelto a vulnerar el orden constitucional y estatutario, al admitir a trámite la mesa de la cámara la moción “subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre l’autogovern”»

Interlocutòria del Tribunal Constitucional 16/2020

Aquesta frase del Tribunal Constitucional evidencia la censura dels poders estatals sobre el Parlament de Catalunya. Com s’hi pot observar, l’admissió a tràmit d’una moció (no cal ni aprovar-la al Ple) pot implicar una vulneració de l’ordre constitucional. És a dir, el fet de permetre que es tramiti una resolució per ser debatuda posteriorment ja pot ser, per si mateix, inconstitucional.

Poso context: durant la campanya de les eleccions generals de novembre de 2019 en què Pedro Sánchez va dir que es comprometia a «traer[…] de vuelta a España» al MHP Puigdemont  i també allò de «de quién depende la Fiscalía», el Govern espanyol del PSOE va impugnar quatre decisions del Parlament de Catalunya, entre les quals hi havia dues admissions a tràmit de dues resolucions. Segons deia el Govern espanyol, aquelles decisions incomplien (desobeïen) diferents sentències del Tribunal Constitucional que, prèviament, havien declarat inconstitucional que el Parlament afirmés que Catalunya té dret a l’autodeterminació i que critiqués el rei espanyol.

És arran d’aquestes impugnacions, que formaven part de la campanya electoral del PSOE amb qui cal dialogar, que els membres de la Mesa 2018-2020 seran, probablement, condemnats per desobediència, igual que ho van ser els membres de l’anterior Mesa (excepte la MHP Forcadell, que va ser condemnada per un delicte de sedició, però això ja és un altre tema). El fet és que a la mateixa interlocutòria citada a l’inici de l’article, i a unes quantes més, el Tribunal Constitucional va informar la Fiscalia d’aquesta suposada desobediència. Una Fiscalia que, com que depèn de qui depèn, va tenir aturada la querella durant un any per no desviar l’atenció del suposat diàleg.   

És a dir, el Govern del PSOE va impugnar unes decisions de la Mesa del Parlament de manera que la Fiscalia, controlada pel PSOE, pogués querellar-se contra els membres de la Mesa, tot censurant el debat polític a la cambra catalana. Sembla dialogant, oi?

Ara bé, des de llavors, fora d’aquella campanya electoral, el Govern espanyol no ha tornat a impugnar cap altra resolució ni admissió a tràmit per molt que tractés d’autodeterminació o de la monarquia. Això demostra, en definitiva, que el Parlament de Catalunya depèn de la bona voluntat del governant espanyol de torn per gaudir o no de plena llibertat per debatre qualsevol assumpte.

Aquesta arbitrarietat en l’aplicació d’allò que ells anomenen «estat de dret», però que no és altra cosa que una persecució política, permet a l’Estat activar els mecanismes repressius en qualsevol moment. Així, si l’Estat pot censurar el debat d’una resolució que critiqui la monarquia també podria considerar que, un cop anul·lada pel Tribunal Constitucional qualsevol de les lleis socials aprovades els darrers anys a Catalunya, tampoc es pot discutir de nou cap nova norma similar. Encara que no hagi passat de moment, un cop fetes les regles arbitràries, avalades pels poders estatals salvadors de la unitat de l’estat, la repressió vindrà tant sí com no, fem el que fem.

En conclusió, fer veure que el Parlament pot funcionar de manera normal com si es trobés en la mateixa situació que fa quinze anys, debatent i desenvolupant l’autonomia, és intentar imposar una mentida. L’Estat pot, i cada vegada més, censurar els debats que es duen a terme a la seu de la voluntat popular, alhora que persegueix els nostres representants polítics. No és que no respectin ni que ens afirmem sobirans, sinó que gaudir d’una mínima autonomia depèn de com es llevin cada matí. 

Tot plegat ho dic per si cal que siguem realistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s