Paritat a les llistes electorals: la regla dels 8 primers llocs

Fa uns dies, parlant amb una amiga, vam estar discutint com funciona legalment la paritat a les llistes electorals: un equilibri de 60%-40% (independentment de quin percentatge ocupi cada gènere) a tota la llista i cada cinc llocs. Aquest sistema, doncs, permet des d’una llista completament paritària en tots els sentits, és a dir, h-d-h-d-h… o d-h-d-h-d… i successivament o permet, també, la repetició habitual cada cinc llocs d’aquesta fórmula: h-h-h-d-d.

Aquesta darrera fórmula, sobretot en les circumscripcions més petites on cada llista té opcions de treure pocs escons, comporta no només una masculinització evident de la llista, sinó també que es poden donar resultats desastrosos. Per exemple, si una llista amb aquesta fórmula treu 8 escons, aquests seran 6 homes (primer, segon, tercer, sisè, setè i vuitè) i 2 dones (quarta i cinquena). Oi que això no tindria res de paritari? Doncs és habitual. I per tant, és important no fixar-se només a quants homes i dones donen els primers llocs a cada circumscripció.

A les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, 4 candidatures (ERC, PSC, CeC i CUP) van fer o van aproximar-se a les llistes cremalleres i amb aquesta regla dels 8 primers escons de cada circumscripció, ens trobem que els homes haguessin ocupat el 49% dels escons i les dones el 51%.

En canvi, a les 3 candidatures (JxCAT, Cs i PP) que no van voler fer llistes cremalleres, pels motius que siguin, si se’ls aplica la regla dels 8 primers escons, resulta que el 65% dels escons correspondrien a homes i només el 35% a dones.

Tot plegat ajuda a entendre que el percentatge de dones diputades (a data 19 de gener de 2018) fos només del 43,7% quan les candidates representaven un 48% de les llistes electorals.

Aquesta aproximació, amb una regla molt simple, permet veure quines candidatures pretenen de veritat que les dones puguin obtenir llocs de representació i poder públic i quins compleixen els requisits legals portant les seves candidates als últims llocs.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s