El RUI no serà vinculant si no ho decidim

Després de veure com la Presidenta del Parlament o la portaveu del Grup Parlamentari CUP-Crida Constituent diferenciaven davant de la premsa el RUI de la consulta del 9N pel fet que “un referèndum és vinculant per definició”, és important aclarir que això no és així.

Un referèndum, tant a la Constitució Espanyola, com en el seu desenvolupament legal, com en la seva interpretació per part del Tribunal Constitucional com fins i tot la legislació catalana, entenen que els referèndums poden ser vinculants o consultius, de forma que el seu resultat és o jurídicament o políticament vinculant en funció de la seva tipologia.

Els referèndums consultius són referèndums on el que es pretén és preguntar l’opinió a la ciutadania per, a partir d’aquí, prendre determinades decisions. Obliga políticament perquè l’actuació del Govern perdrà crèdit i suport si actua en contra del resultat, però es veurà habilitat per a prendre decisions diverses. Els vinculants, en canvi, imposen el resultat “sense matisos”.

És dels referèndums consultius d’on ha sorgit, en certa manera, el concepte de consulta emprat per l’Estatut, pel President Mas i el Parlament però també en el seu moment per Ibarretxe en el seu intent de preguntar al poble basc sobre la independència, i és que en tots aquests casos s’ha intentat diferenciar el concepte de consulta de referèndum pel fet de no ser vinculant. El que es volia fer al 9N no es va anul·lar perquè fos vinculant i això no es pogués fer; es va anul·lar perquè envaïa les competències de l’Estat de preguntar al cens, és a dir, al conjunt de la població amb dret a vot. Per tant, en sentit contrari, el que diferenciarà un RUI de la consulta del 9N és, entre d’altres coses, assumir la desobediència en la pregunta al conjunt de la població.

Per tant, i és important, per molt que només un matís. Si volen fer un referèndum vinculant, que ho regulin així (fet que impediria aplicar l’encara vigent Llei de consultes per via de referèndum), però que no intentin creure que la comunitat internacional ho entendrà així pel simple fet d’anomenar-lo referèndum.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s