El mes de juny: CUP i Unidos Podemos

Aquest mes sembla que serà un mes on es decidiran moltes coses pel futur dels ciutadans catalans i espanyols. Perquè sembla que més enllà dels projectes de país, de tots ells, en conjunt o separats, es preveuen conseqüències clares en com han de ser aquests països.

El debat (o no per ara) dels pressupostos a Catalunya i les eleccions a Espanya deixen la porta oberta a unes esquerres que permeten albirar un canvi de rumb en la nostra socialdemocràcia de paraula en els bons dies/ liberalisme corrupte en els dolents. Si la CUP segueix impedint “la gestió de les engrunes”, si Unidos Podemos queda segon a les eleccions amb opcions de govern amb el suport del PSOE, polítiques fins ara mai fetes començaran a succeir a Catalunya i a Espanya. Polítiques que provenen del carrer, de l’autogestió, de la consciència ideològica, i que han aprofitat les institucions i una relativa popularització mediàtica per arribar a ser possibles.

També és el mes en què els canvis es poden fer tangibles i ser representatius de la majoria. Una majoria que no sembla defensable moltes vegades, però que és la que existeix i decideix. És el mes en què la CUP (i JxS) pot apostar pels 72 (o pels 64 necessaris) i no pels 10 (per molt que siguin les idees que més beneficiïn a la majoria). I és el mes en què Unidos Podemos pot fer majoritàries moltes menys polítiques (i llibertats socials i nacionals) de les que porta al programa, o fer majoritària la segona transició, sí representativa.

Les renúncies de la dreta sempre són en perjudici propi. Les renúncies de l’esquerra són en perjudici popular. I haver de negociar en aquestes condicions, semblen de moment premisses de partida que dificulten qualsevol acord. Ningú pot demanar a la CUP o a Unidos Podemos que renunciïn al que són, sinó els seus propis militants. Són moltes les lliçons d’història en una i altra direcció i no me’n sabria creure cap.

Només queda esperar i veure quina creuen que és la millor decisió. O ei, militar i treballar per qualsevol d’aquestes opcions que semblen òbvies amb ulls subjectius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s